Voorbij de waterlijn~~~

The future is human

Hoe houd jij je loopbaan futureproof?

Het gaat allemaal snel, en ook op professioneel vlak  is er een ware 4e industriële revolutie aan de gang.  Digitalisering, Robotisering en ook Artificiële Intelligentie zijn ondertussen goed op weg om hun intrede te doen op de werkvloer!

Welke impact  hebben deze technologieën op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt? Volgens de universiteit van Oxford zullen in de komende jaren wereldwijd 75 miljoen banen verdwijnen en 80% van de bestaande jobs zullen drastisch veranderen. Het goede nieuws is dat er ook 133 miljoen nieuwe functies zullen onstaan.  Daarnaast geven werkgevers aan dat 70% van hun medewerkers  niet over de juiste competenties  zullen beschikken.  Hierdoor zal een grote frictiewerkloosheid ontstaan.

The future is STEM

STEM staat voor Science, Technology, Engineering, Mathematics.  Ben jij STEM geschoold, houd dan zeker de vinger aan de pols en je skills up to date! Want  voor de nieuwe functies die zullen ontstaan, zal er nog meer vraag zijn naar STEM talent!

Heb jij geen STEM talent en heb je geen STEMchip meegekregen 😊 dan nog kan je inzetten op 2 alternatieve, doch  evenzeer belangrijke  toekomstvaardigheden:

The future is digital

Uiteraard dient het geen betoog dat inzetten op  je digitale skills is een absolute must.  We zitten ondertussen allemaal aan de apps, we kopen massaal online, we communiceren met chatbots,  we vergaderen via Zoom en Teams, we onderhouden onze eigen website/blog,…  Wist je dat een digitale skillset na max. 1.5 jaar al verouderd is? Zo vlug gaat het dus.

The future is Human

Daarnaast kan je je ook afvragen, hoe kan ik me onderscheiden van Robots en AI? En dan komen we al snel bij de “softskills” uit zoals o.a. aanpassingsvermogen, flexibiliteit, communicatie, creativiteit, kritisch denken, conflictoplossing, besluitvorming, integriteit, leiderschap, motivatie, onderzoek, tijdsmanagement en probleemoplossend denken.

 Het goede nieuws is dat je deze Human skillset kan leren!

Actie Vereist?

Een verwittigd man is er 2 waard en een vrouw zelfs 3 😊,…  Welke acties kan je NU ondernemen om uit de frictiewerkloosheid te blijven EN dus  je loopbaan future proof te houden/maken? Met andere woorden, hoe kan jij aantrekkelijk blijven voor je huidige en/of toekomstige werkgevers?

Share this post