Voorbij de waterlijn~~~

foto van een dame die tekent

Zet jij je talenten al in?

Iedereen wordt geboren met een talent!

Weet jij wat jouw talenten zijn?

Als we het over talenten hebben dan denken we vaak aan artistieke aanleg zoals tekenen, schilderen, fotografie, zingen, een instrument bespelen,….
Velen  onder ons zijn zich niet bewust van hun talenten. Erger nog, de meeste mensen geloven ook dat ze géén talenten hebben.
Als ik aan mijn klanten uitleg dat iedereen meerdere talenten heeft, dan krijg ik vaak de reactie maar allé Anja, ik blink nergens in uit, of ik heb geen talenten, of ik heb echt geen idee wat mijn talenten zijn,….

Wat is een talent?

Een talent is een observeerbare eigenschap van een persoon. Talent heeft te maken met iets goed, gemakkelijk en graag doen, waardoor je de passie of drive hebt om hier graag mee bezig te zijn en je er ook energie van terug krijgt. Talenten heb je doorgaans in meer of mindere mate van nature meegekregen, maar een stimulerende context is essentieel om talenten te ontwikkelen tot het hoogste niveau!

Een talent, hoe herken je dat?

Talenten worden dus zichtbaar in de taken of de activiteiten die je uitvoert. We herkennen talenten door onszelf slecht 4 vragen te stellen.

  1. Gaat de activiteit mij gemakkelijk af?
  2. Doe ik de activiteit graag en goed?
  3. Haal ik voldoening uit deze activiteit, laadt het mijn batterijen op, geeft het me energie ook al ben ik fysiek vermoeid door die activiteit?
  4. Wordt de activiteit opgemerkt en krijg ik daar positieve reacties op van anderen?

Oefening baart kunst is het spreekwoordelijk gezegde.   Om je talent tot het hoogste niveau te ontwikkelen heb je véél oefening nodig. Ook Mozart en Bach hebben véle uren achter de piano doorgebracht voordat ze uiteindelijk al die prachtige muziek en harmonieën componeerden.

Wist je dat het doorgaans 10.000 uren vergt om een nieuwe vaardigheid te leren en er goed in te worden? Maar is dat wel zinvol?

Talenten versus vaardigheden

Stel, je hebt voor accountant/fiscalist gestudeerd.  Je kent de principes van het dubbel boekhouden. Debet en Credit hebben geen geheimen meer voor jou. Je kan balansen lezen, je kent veel fiscale regeltjes en achterpoortjes,  je hebt snel inzicht hoe een bedrijf er financieel voorstaat. Allemaal belangrijke vaardigheden toch? De hoofdvraag is echter of je deze vaardigheid graag en goed doet.  Meer nog, … haal je er voldoening en energie uit?
Is het antwoord ja, dan pas is je vaardigheid een talent! 

Waarom bewustwording zo belangrijk is

Het onderscheid tussen vaardigheden en talenten  is uiteraard erg belangrijk in het kader van loopbaanontwikkeling en carrière keuzes.   Voor je het weet wordt je misschien  gepromoveerd omwille van een vaardigheid dat geen talent is. En daar wordt je niet gelukkig van!
Sta eens stil bij je huidige professionele leven. Hoeveel ruimte is er daar om je talenten te ontplooien?

Jouw unieke talenten set!

Wil jij ook graag zicht krijgen op jouw set van unieke talenten en hoe je die ook in je professionele leven kan verzilveren?  Laat je dan begeleiden door een loopbaancoach.

Share this post